Wat is DNC?

Het toernooi is een initiatief van Danone, dat in het jaar 2000 voor de eerste keer is georganiseerd. Aanleiding vormde het officiele WK-voetbal in 1998 in Frankrijk, dat onder andere gesponsord werd door Danone. Topman en voetballiefhebber, Franck Riboud, wilde dit een vervolg geven voor kinderen en introduceerde de DNC met de missie 'Believe in your dreams'.

Meer dan een voetbaltoernooi
Het doel van het toernooi was om de landen waar Danone aanwezig was, te betrekken en de mogelijkheid te geven aan sportteams om mee te doen aan dit toernooi. De toernooien werden lokaal gestart, in nauwe samenwerking met een aantal sport-en overheidsorganisaties, waaronder nationale voetbalbonden, ministeries van sport en onderwijs en opleidingen van gerenommeerde clubs.
In de loop der jaren en in de daaropvolgende edities hebben steeds meer landen deelgenomen, aangesproken door het gemeenschappelijke doel; kinderen uit alle landen om een sociaal en sportief avontuur te geven, terwijl tegelijkertijd de strategie van Danone wordt ondersteund door het bevorderen van lichamelijke activiteit voor iedereen.

Uitgegroeid tot 's werelds grootste voetbaltoernooi voor kinderen
Inmiddels nemen er 40 landen deel aan het toernooi, met Zinedine Zidane als wereldwijde ambassadeur. Elk jaar vormen 2,5 miljoen jonge spelers teams in de dorpen en steden van deze landen om deel te nemen aan het nationale toernooi, met de hoop te winnen en naar de internationale finale te mogen. In Nederland bijvoorbeeld, organiseert Danone de DNC in samenwerking met de Krajicek Foundation, die de beoefening van sport stimuleert als een middel voor sociale integratie. Lees hier meer over de Krajicek Foundation.

In de 12 jaar van haar bestaan heeft de Danone Nations Cup een stevige reputatie en geloofwaardigheid verworven met voetbalprofessionals en partnerinstellingen. De DNC, met zijn regels goedgekeurd door de FIFA, is het grootste internationale voetbaltoernooi voor 10 tot 12-jarigen. In de afgelopen edities, hebben sommige jonge spelers veel indruk gemaakt tijdens memorabele wedstrijden. De Mexicaanse internationale voetballer, Dos Santos, ervaarde de sensatie van het toernooi en zijn talent werd gespot tijdens een van zijn wedstrijden. Hij is nu een professionele voetballer. Maar de Danone Nations Cup gaat veel verder dan sportieve prestaties, het is een menselijk avontuur dat kinderen van over de hele wereld om de waarden van fair play, teamgeest en openheid naar anderen verenigt.