Verantwoord op zoek naar gezondheid

Als één van de grootste voedselproducenten ter wereld, zijn we ons bij Danone bewust van onze verantwoordelijkheid op het gebied van het verbeteren van voedingsgewoonten. We hebben dan ook een aantal uitgangspunten opgesteld waarin we een aantal belangrijke speerpunten benoemen.

Oplossingen op maat
Zo willen we bijvoorbeeld altijd oplossingen op maat kunnen bieden. Dit wil zeggen dat we onze producten zoveel mogelijk aanpassen aan de lokale (voedings)behoeften. Afhankelijk van die behoefte verhogen we lokaal de goede voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld voedingsvezels en vitaminen, terwijl we tegelijkertijd de minder gezonde voedingsstoffen, zoals verzadigd vet en suiker, proberen te verlagen. Een voorbeeld voor de Nederlandse markt is Danoontje, waarbij we sinds de introductie van Danoontje het vet- en suikergehalte, en daarmee het energiegehalte, regelmatig weten te reduceren.

Voedingsonderzoek
Om te weten waar voedingskundig behoefte aan is baseren we ons op Nutripack. Dit is een doorlopend wereldwijd onderzoek van Danone in samenwerking met lokale wetenschappers, dat precies laat zien hoe het voedselpatroon van bijvoorbeeld een land in elkaar zit. Op deze manier kunnen we niet alleen zien waar behoefte aan is, maar kunnen we ook de lokale gezondheidsproblemen in kaart brengen. Bij ons onderzoekscentrum Danone Research in Parijs voeren we jaarlijks meer dan 120 hoogwaardige klinische studies uit, onder andere naar het effect van bacteriën op de gezondheid. Om op de juiste manier met deze kennis om te kunnen gaan en te vertalen in gezonde voedingsconcepten, is samenwerking met de medische wereld voor ons heel belangrijk. Zo is de Danone Groep bijvoorbeeld partner van de World Gastroenterology Organisation, die spijsverteringsproblemen onderzoekt en op de kaart te zet. Om onze kennis verder te verdiepen brengen we tijdens onze International Probiotics Convention’ regelmatig internationale experts samen om de opgedane kennis over probiotica, goede bacteriën, uit te wisselen.
 
Transparant en helder

 
Als een product eenmaal is ontwikkeld en op de markt komt, willen we de consument natuurlijk zo duidelijk mogelijk voorlichten over de ingrediënten en de mogelijke werking van dat product. Hiervoor hebben we hele duidelijke communicatierichtlijnen opgesteld. Deze moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat effecten van onze producten op de gezondheid op een juiste manier worden uitgelegd.
 
De verpakking van ons product moet de consument voldoende en duidelijke informatie geven om in de winkel een goede keuze te kunnen maken. Om die reden staan de voedingswaarden van onze producten gedetailleerd op de verpakking. Dat doen we ook als dat wettelijk gezien niet nodig is. Bij Danone vinden we dat we zo helder en duidelijk mogelijk moeten communiceren, zodat de consument altijd weet waar zij aan toe is. En als de consument nog vragen heeft, kan zij altijd bij onze Consumentenservice terecht.
 
Micro-organismen
Al sinds mensenheugenis wordt gisting of fermentatie gebruikt bij onze voedselproductie. Het is een natuurlijk proces dat een gunstige invloed heeft op de veiligheid van voedselproducten. Bij Danone gebruiken we speciale gistingsbacteriën voor het maken van yoghurt en andere gefermenteerde zuivel.
 
Danone-oprichter Isaac Carasso geloofde in het gunstige effect van goede bacteriën op de gezondheid. Zo gebruikte hij zijn product om darm -en maagproblemen bij de straatkinderen van Barcelona te behandelen. Sinds die tijd is Danone uitgegroeid tot een wereldleider in gefermenteerde zuivelproducten, met internationale onderzoekscentra waar wetenschappers de goede eigenschappen van goede bacteriën onderzoeken. Onze belangrijkste onderzoeklocatie is het Daniel Carasso Centrum bij Parijs. Daar werken zo’n 360 wetenschappers aan de ontwikkeling van gezonde, voedingskundig uitgebalanceerde, en natuurlijk lekkere producten.
 
Bij Danone hebben we gedurende de afgelopen 99 jaar ongeveer 4000 verschillende soorten melkzuurbacteriën in kaart gebracht, die we onderzoeken op gezondheidseffecten. Om die effecten vast te stellen, is het natuurlijk ook nodig om onderzoek naar de darmflora te doen. Onze darmflora bestaat uit een verzameling bacteriën die in onze darmen leven. Een gezonde darmflora is belangrijk voor onze algehele gezondheid. Want honderden, veelal onbekende soorten darmbacteriën, spelen niet alleen een rol in de vertering van ons eten, ze bieden ook bescherming tegen ziekteverwekkers en zijn betrokken bij het trainen van ons immuunsysteem.
 
Dankzij moderne technologieën kunnen we de darmflora steeds sneller en nauwkeuriger in kaart brengen. In de toekomst hopen we met deze kennis steeds doelgerichter voedingsmiddelen te kunnen ontwikkelen voor speciale gezondheidsbehoeften, waardoor we ook steeds gerichter invulling kunnen geven aan onze missie: Breng gezondheid door voeding naar zoveel mogelijk mensen.

Danone maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten