Onderzoek in de praktijk

Probiotica

Probiotica zijn levende micro-organismen waaraan een bevorderende werking op de gezondheid wordt toegeschreven. Volgens sommige experts zijn probiotica voor de 21ste eeuw, wat vitamines en mineralen voor de 20ste eeuw waren. Bij Danone doen we op grote schaal onderzoek naar probiotica, omdat we die kennis goed kunnen gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe producten.
 
Ons doel is om die soorten te selecteren die zowel een positief effect hebben op de smaak als op de gezondheid. Om te kijken wat de gezondheidseffecten voor de mens zijn, doen we vervolgens klinisch onderzoek. Hierbij krijgt de ene groep het testproduct, en een andere groep hetzelfde product, maar dan zonder deze probiotica. De deelnemers weten niet welk product ze krijgen. Na afloop van de gebruiksperiode worden de resultaten bekeken en vergeleken. Op deze manier kunnen we dus de effecten van deze bacteriƫn op de gezondheid en op smaak in de praktijk toetsen.

Onderzoek naar de darmflora is daarbij van groot belang omdat een gezonde darmflora nu eenmaal belangrijk voor onze algehele gezondheid. Maar liefst 70% van ons immuunsysteem wordt in onze darmen geregeld.
Maar de smaak van het product is natuurlijk net zo belangrijk. Daarom doen we bij Danone ook altijd sensorisch onderzoek. Hierbij wordt overigens niet alleen naar de smaak gekeken. Ook andere zaken, zoals geur, uiterlijk en textuur, worden hierin nadrukkelijk onder de loep genomen. Want al deze aspecten tezamen bepalen uiteindelijk met hoeveel plezier een product gegeten wordt. En daar gaat het er bij ons om natuurlijk. Lekkere producten met een duidelijke plus op het gebied van gezondheid.
 
Voeding en gezondheid
Een gezond voedingspatroon is nergens ter wereld vanzelfsprekend. Eenzijdige voeding kan zelfs in onze westerse wereld leiden tot tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Op basis van onderzoek weten we bij Danone waar behoefte aan is. En dat kan per land aanzienlijk verschillen. Zo hebben we op dit moment van 17 verschillende landen een voedingskundige kaart gemaakt. Op basis hiervan passen we onze receptuur aan, zodat die precies voldoet aan een speciale behoefte in een bepaald land. Danoontje bevat in Nederland bijvoorbeeld calcium en vitamine D terwijl Danoontje in Mexico juist ijzer en vitamine C bevat. Dankzij deze aanpak kunnen we in ieder land aanbieden waar voedingskundig gezien de meeste behoefte aan is.

 

Danone maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten